מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה
  • הצהרת נגישות

מהי בטיחות ביולוגית?

המושג "בטיחות ביולוגית" מתייחס לכל ההיבטים הקשורים לסיכונים הנובעים ממגע עם גורמי מחלות זיהומיות. גורמי המחלות מייצגים ארבע קבוצות של מיקרואורגניזמים: חיידקים, נגיפים, טפילים ופטריות המסוגלים להדביק ולהתרבות.

הבטיחות הביולוגית מתמקדת במניעת חשיפת בני אדם לגורמי המחלות במקומות העבודה, דוגמת מעבדות, בתי חולים ומפעלים ביוטכנולוגיים. כ"כ עוסקים אנשי הבטיחות הביולוגית גם במניעת דליפה של אורגניזמים לסביבה.

מוכרות ארבע רמות של בטיחות ביולוגית המקבילות לארבע קבוצות של רמת סיכון שמציבים המיקרואורגניזמים. כל רמת בטיחות מאופיינת על ידי נהלי בטיחות כלליים וייחודיים, ציוד מגן בטיחותי והיבטי בטיחות בבינוי המתקנים המטפלים בגורמים הנ"ל. המתקנים הבטיחותיים מתבססים על סדרת מחסומים המונעים מגע בין העובד לבין הגורמים המסוכנים, ומונעים דליפתם לסביבה החיצונית.

כלי יסודי בהבנת הנושא הוא הערכת סיכונים, המתבססת על אופי גורם המחלה, על טכניקות העבודה ועל תכונות וכישורי העובדים. טיפול בנושאים אלה מוטל במקומות העבודה על ממונה בטיחות ביולוגית, שפרט להיבטים שהוזכרו לעיל, צריך לשלוט ולהבין גם בתחיקה ובהנחיות היחודיות, בשיטות חיטוי ועיקור, במאפיינים של ציוד מיגון בפני סיכונים ביולוגיים ובעקרונות בינוי מתקנים בטיחותיים.

נכתב על ידי ד"ר איתן ישראלי

צפו בסרטון הדרכה לסדר פעולות בניקוי שפך ביולוגי

להרחבה בנושא זיהום ביולוגי בהסרת ציוד מגן אישי - לחצו כאן

למושגים בבטיחות ביולוגית - לחצו כאן

לנייר עמדה בנושא שימוש חוזר בנישמיות - לחץ כאן

להערכת סיכונים להדבקה בקרונה בשימוש חוזר בנישמיות - לחץ כאן

 

מהי בטיחות ביולוגית?